Самодейците от Чарган с високи отличия от международен фестивал
Четвъртък, 07 Май 2009г. 13:23ч.    PDF Печат Е-поща

t-07052009-1  Самодейните колективите от Народно читалище „Просвета” село Чарган се завърнаха с два златни медала и грамоти от престижен международен фестивал в столицата.

За пета поредна година София беше домакин на Международния фестивал за автентичен фолклор „Софийска пролет – 2009”.

Фестивалът беше открит на 02.05. 2009 година пред Народния театър „Иван Вазов”.

Традиционни организатори на мероприятието са Министерство на културата, Фондация „Европа” и отдел „Култура” на Столична община.

В настоящото издание на фестивала участват 45 колектива от България, Унгария, Хърватска и Литва.

По покана на Министерство на културата и със съдействието на община „Тунджа” във фестивала взеха участие Кукерската група и певческа формация при читалище „Просвета” село Чарган.

t-07052009-1Празникът започна в 9.30 ч. с дефиле от НДК по бул. „Витоша” до сцената пред Народния театър „Иван Вазов” , където в 11 ч. се проведе тържественото откриване на „Софийска пролет - 2009”.

Официални гости бяха дипломатите от държавите-участнички.  

На 03.05.2009 година двата състава от село Чарган представиха своите програми на откритата сцена пред Народния театър „Иван Вазов” и намериха топъл прием от публиката.

В продължение на два дни  по улиците на София се чуваха изпълнения на български, унгарски, хърватски, литовски и ритми от всички етнографски области от България.