Жътвената кампания в община „Тунджа“ беше открита на Спасовден в с. Търнава
Петък, 11 Юни 2021г. 11:06ч.    PDF Печат Е-поща

01-01На светъл ден - Възнесение Господне, беше дадено официалното начало на жътвената кампания в община „Тунджа". За девета поредна година то се организира от община „Тунджа", кметство с. Търнава и фирма „Пеликан Агро". На Спасовден празнуват и хлебарите, което е знак за очаквана добра реколта.

Молебен за здраве и благоденствие отслужиха архиерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Стоян.

С наричането „Бог напред и ние след него" и с пожелание за пълни хамбари, самодейците от Пенсионерски клуб „Доверие" в село Чарган влязоха в нивата, за да ожънат първите снопове, които бяха предложени първо на стопаните, на домакините, а след това и на гостите. С желязна пара за здраве и сила и с голяма пара за благоденствие сноповете бяха „откупени".

Гости на ритуала „Зажънване" бяха заместник-председателят на 44 и 45-то Народно събрание Кристиан Вигенин, заместник-областните управители Светослав Стоев и Драгомир Димитров, председателят на Общински съвет „Тунджа" Нели Славова, кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, началникът на Районно управление „Полиция" - „Тунджа" Илиян Анастасов, заместник-кметовете и секретарят на община „Тунджа".

Като част от богатия ритуал бяха и жътварските трапези с традиционни за сезона ястия, приготвени от пенсионерските клубове в селата Чарган, Кукорево и Стара река.

Празникът продължи в центъра на с. Търнава, където в пространството около новопостроената църква бяха подредени рисунките от традиционния конкурс „Жътва" и обредните хлябове.

Поздрав към присъстващите отправиха Таня Тодорова от фирма „Пеликан Агро" и кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев.

С фолклорните си песни и танци професионалисти и самодейци направиха празника пъстър и истински, за да се повеселят хората преди старта на жътвата.

В програмата участваха Фолклорен ансамбъл „Тунджа", Детски танцов състав „Магия" при Народно читалище „Джон Атанасов-1928", с. Бояджик, Танцов състав „Детелини" при Народно читалище „Добри Керанов – 1961", село Стара река, певицата Цветозара Колева от село Могила, Самодейци при Народно читалище „Виделина-1928", с. Кукорево и Пенсионерски клуб „Надежда" с. Кукорево, гайдари, инструменталисти от Иречеково и певицата Владислава Христозова.

01-0201-0301-0401-0501-0601-0701-0801-0901-1001-11

 
Банер