Генерал Инзово почете 2 юни с митинг-заря
Сряда, 02 Юни 2021г. 14:47ч.    PDF Печат Е-поща

02-01Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България беше почетен с митинг-заря в село Генерал Инзово.

В тържествената церемония, пред паметника на загиналите във войните инзовци, взеха участие кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, кметът на с. Генерал Инзово Мартин Енев, председателят на Общински съвет „Тунджа" Нели Славова, заместник-кметовете на общината Светла Стоянова, Димитър Димитров, Светозар Грозев, секретарят Галина Иванова, Владимир Стоев, директор на дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка, обществен ред и сигурност", жители и гости на селото.

...„Тази година 2 юни съчетава значими годишнини – 145 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета, дали своя дан за свободата на България и 120 години от официалното честване на този ден, в който първоначално, на връх Околчица, се събират оцелелите четници, а след това се превръща в символ на почит към героичната смърт на всички, пожертвали живота си за родината", подчерта в словото си кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев и допълни: ...„Следвайки уроците на Ботев, ние сме убедени, че наш дълг е да служим на родината, на общината, на хората и ще продължим да го правим, защото това е и наше основно верую".

По традиция прозвучаха имената на 15 инзовци, участвали във Втората световна война, за които има данни в коя от битките са намерили смъртта си.

На паметника са изписани и имената на загиналите жители на селото и в други войни.

С едноминутно мълчание присъстващите на митинга отдадоха почит на загиналите, а паметта им бе почетена и със заря.

Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност.

02-0202-0302-0402-0502-0602-0702-08

 
Банер