Кметът Георги Георгиев: Честит празник на хората на духа в община „Тунджа"!
Понеделник, 24 Май 2021г. 12:36ч.    PDF Печат Е-поща

00-05Уважаеми учители,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми творци,

Днес е най-българският празник - 24 май!

За първи път го честваме с промененото му име - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, но смисълът за нас е единен и непроменен.

Ние винаги сме отдавали заслужено признание и дълбока почит на Светите братя Кирил и Методий, защото те ни дадоха буквите – най-ценното и трайно наследство, преминало през вековете, което ни прави уникални, дава ни самочувствие и откроява приноса ни за съхраняването на това световно богатство – кирилицата.

Благоговеем пред българската азбука, защото българският език ни свързва със семейство, род, родина, дава ни идентичност.

Почитаме българската просвета като висша ценност, независимо от изпитанията и трудностите, които сме принудени да преодоляваме.

Ценим българската култура, защото тя ни извисява, дава ни нови духовни хоризонти.

Не е нужно да влизаме в сложни исторически и политически тълкувания дали празникът е на славянската писменост или на славянската книжовност, но е факт, че кирилицата е спомогнала за укрепване на славянството и на славянския дух.

Каквото и наименование да има празникът, важен е смисълът, който всеки от нас усеща със сърце и душа.

На този ден значимите личности сте Вие – хората на духа в община „Тунджа".

Учители, прекланяме се пред Вашия труд и святото Ви дело, защото вие сте носители на знанието за нашите деца, защото ги учите с любов и разбиране, защото се раздавате без да пестите енергия, за да имат те по-добро бъдеще.

Благодарим Ви, че удържахте на изпитанието да образовате децата в условията на пандемия и доказахте, че като истински просветители можете да се справите с всяка ситуация.

Благодарим и на Вас, читалищни деятели, че съхранявате традициите в нашите тунджански села, че възпитавате обич към книгите и към знанието, че сте пазители на тунджанския дух.

Прекланяме се и пред Вас, тунджански творци, че съумявате да не губите вдъхновение и творчески живец и продължавате да творите всеки в своето изкуство, напук на пандемията, доказвайки че духът е по-силен от всяко изпитание.

Поклон пред Вас творци на знанието, просветата и културата, желаем Ви здраве, сили и устрем, за да продължим единни да вървим към „светли бъднини" в община „Тунджа".

Честит празник!

 

 
Банер