11 - ти българо-гръцки събор
Понеделник, 10 Юни 2019г. 12:52ч.    PDF Печат Е-поща
Актуални новини
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001

На 9 юни 2019 г., в с. Голям манастир, в местността „Църквичката", се проведе 11-тия Българо-гръцки събор.

Съборът се организира от община „Тунджа" и кметство с. Голям манастир , като отново показа, че връзката между българи и гърци, с корени от с. Голям манастир, е жива.

На празника присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа", народният представител Кристиян Вигенин, Атанас Христов – председател на Общински съвет „Тунджа", Андон Кръстев - секретар на общината, кметове на други общини, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места в община „Тунджа". От Република Гърция присъстваха представители от побратимената община Домоку, от Федерацията на гърците от Източна Румелия област Еврос , от кметство с. Нео монастири, председателите на Женското, Етнографското и Спортното дружество.

Приветствия към присъстващите поднесоха кметът на село Голям манастир Славчо Иванов, кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, Атанас Христов и гостите от Република Гърция.

В словата си те припомниха инициирането на събора, общите усилия и добрите взаимоотношения между българи и гърци.

„Години наред българи и гърци се събират тук на един изключително вълнуващ празник. Той оглася земята с песни и танци, изпълнени с много любов към фолклора, но в него няма надпревара кой е по-добър, по-талантлив, а само искрена радост от срещата с приятели. Именно в това се крие очарованието на събора – в тази непринуденост, във възможността да преоткрием силата на единението, защото ни свързват християнската вяра и съхранените традиции" каза в словото си кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев.

Осем курбана бяха осветени и раздадени за здраве.

В празничната програма участваха Вокална група „РетроАкбунарки" от с. Генерал Инзово, Група за автентичен фолклор с. Миладиновци, Женска певческа група с. Голям манастир, Фолклорен ансамбъл „Тунджа", хубави музикални изпълнения поднесоха и гостите от Гърция.

Празникът продължи с много кръшни хора, в които заедно се включиха българи и гърци.

 

 
Банер