XV-ти Национален тракийски християнски събор „Спасовден"
Петък, 07 Юни 2019г. 15:50ч.    PDF Печат Е-поща
Актуални новини
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001
01-001

На 6-ти юни 2019 година, в местността „Бакаджик", се проведе XV-ти Национален тракийски християнски събор „Спасовден", който отново събра много участници и гости.

На празника присъстваха кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа" – Атанас Христов, заместник-областният управител Христо Колев, заместник-кметовете на община „Тунджа" Станчо Ставрев и Георги Чалъков, заместник-кметът на община Ямбол – Илиана Бицова, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, Михаил Вълов - председател на дружество „Тракия" - гр. Ямбол и представители на тракийски дружества от страната.

Негово Преосвещенство епископ Йеротей и Негово Високопреподобие Архимандрит Димитрий в съслужение със свещеници отслужиха водосвет.

Приветствия към присъстващите отправиха Георги Георгиев, Илиана Бицова, Христо Колев, Михаил Вълов и Красимир Премянов, а тракийският дух, християнските ценности, богатството на българския фолклор бяха част от акцентите в техните слова .

„ Днес е Спасовден. И редом с хубавите песни, огласили небето и земята, безброй молитви ще бъдат изречени със смирение и с надежда. Това е и времето да се замислим за стойностните, истински важните неща в живота ни и преоткривайки ги да пречистим душите си. Това е и времето да си припомним, че вярата и традициите са били спасението, опората за народа ни в най-трудните моменти от нашата история..." каза в словото си кметът на община „Тунджа".

След водосвета и официалното откриване съборът продължи с изпълнения на певчески и танцови състави.

В петнадесетото издание на Националния тракийски християнски събор „Спасовден" взеха участие и самодейци от тунджанските села Роза, Окоп, Калчево и Генерал Инзово.

 

 
Банер