Община Тунджа - Актуални новини
Празници в община „Тунджа“ по случай Успение Богородично
Сряда, 16 Август 2017г. 13:22ч.    PDF Печат Е-поща

t-01-001На 15 август 2017 г., големият християнски празник Успение Богородично беше отбелязан  в почти всички села от община „Тунджа".

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата „успение" – заспиване.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите.

Продължение...
 
Посещение на манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, с. Кабиле
Сряда, 16 Август 2017г. 13:17ч.    PDF Печат Е-поща

t-00-001На големия християнски празник „Успение Богородично", екипът по проект „Желани пространства - комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места" организира посещение с опознавателна цел на деца и техните родители от село Окоп до манастира „Рождество на Пресвета Богородица", с. Кабиле.

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от трите най-големи празници, посветени на Божията майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските си проблеми.

В манастира потребителите по проекта запалиха по свещичка и отправиха своите молитви към Божията майка.

Продължение...
 
Благотворителна изложба в Дома за стари хора „Христо Ботев“, с. Болярско
Вторник, 15 Август 2017г. 15:33ч.    PDF Печат Е-поща

t-00-001Днес, 15 август 2017 година, официално беше представена благотворителна изложба под надслов „Мъничко щастие" в Дом за стари хора „Христо Ботев", с. Болярско.

Организатори на изложбата са Община "Тунджа", Дом за стари хора "Христо Ботев", село Болярско и членовете на Ямболска фотографска общност.

На откриването присъстваха кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, представители на общинска администрация, жители и гости на село Болярско.

Продължение...
 
Благотворителна изложба под надслов „Мъничко щастие“
Понеделник, 14 Август 2017г. 15:21ч.    PDF Печат Е-поща

t-02-001На днешната пресконференция Стоян Стоянов и Константин Зайков – представители на Ямболската фотографска общност, анонсираха благотворителната изложба под надслов „Мъничко щастие", която ще се състои на 15 август 2017 г., от 10.00 часа,  в Дом за стари хора „Христо Ботев", с. Болярско. Тя е насочена изцяло в „усмихването и радостта на обитателите от Дома".

Идеята на изложбата е, чрез тези фотографии да бъде съхранен спомена за тези хора в паметта на техните наследници за бъдещи времена и да бъдат своеобразни „писма" за бъдещите поколения, споделиха представителите на Ямболската фотографска общност.

Продължение...
 
Възпитаниците на боксов клуб „Априлец“ се завърнаха с отличия от Република Сърбия
Понеделник, 14 Август 2017г. 15:16ч.    PDF Печат Е-поща

t-01-001На днешната пресконференция в община „Тунджа" кметът Георги Георгиев сърдечно посрещна треньора от боксов клуб „Априлец" - Димитър Мутафов. Той представите поредните отличия на своите възпитаници.

На международния турнир за младежи в Суботица, Република Сърбия Боян Асенов завоюва първото място и златен медал, в категория до 56 кг., след като победи казахстанския боксьор Мохамедали Сидик с пълно съдийско единодушие.

На трето място се класира Янко Илиев от село Бояджик в категория до 60 кг.

Възпитаниците на боксов клуб "Априлец", след кратка почивка, ще започнат своята подготовка за Европейско първенство за юноши в Турция в началото на октомври.

Продължение...
 


Страница 1 от 486